Michael Saylor ustąpi ze stanowiska prezesa MicroStrategy | Wiadomości | CrypS.

Michael Saylor ustąpi ze stanowiska prezesa MicroStrategy

Autor: Redakcja
Redaktor: Albert Czajkowski
michael saylor

Firma MicroStrategy ogłosiła zmiany w swoim zespole kierowniczym – Michael Saylor zostanie prezesem wykonawczym, a Fong Le obejmie stanowisko dyrektora generalnego.

Saylor pozostanie również na stanowisku szefa zarządu. Jako prezes wykonawczy będzie podobno skupiał się “na innowacjach i długoterminowej strategii korporacyjnej”, co wiąże się z dalszym kupowaniem i HODLowaniem Bitcoina.

Według Saylora rozdzielenie ról prezesa i dyrektora generalnego pozwoli na skuteczniejszą realizację dwóch strategii korporacyjnych. Podczas gdy on będzie zajmował się Bitcoinowym biznesem, Fong będzie zarządzał ogólnymi operacjami korporacji. Swoje nowe role obejmą od 8 sierpnia.

Wyniki finansowe

Ponadto MicroStrategy ujawniło wyniki finansowe za drugi kwartał 2022 roku. Całkowity przychód wyniósł 122,1 mln dolarów, natomiast koszty operacyjne przekroczyły 1 mld dolarów. Oznacza to wzrost o 96,5% w stosunku do analogicznego okresu roku ubiegłego.

Głównym powodem był spadek cen cyfrowych aktywów MicroStrategy. W drugim kwartale firma odnotowała niezrealizowaną stratę w wysokości 917,8 mln dolarów.

Na dzień 30 czerwca 2022 roku MicroStrategy posiada około 129 700 BTC o wartości prawie 3 mld USD.

Dla przypomnienia, Michael Saylor jest znanym zwolennikiem Bitcoina. Pierwotną kryptowalutę nazywa najpewniejszą rzeczą w zmiennym świecie i globalnym aktywem rezerwowym.

Pomimo spadku ceny BTC, Saylor podkreślił, że firma nie planuje upłynnienia swoich krypto rezerw i będzie kontynuować ich zakup nawet w przypadku złych warunków rynkowych.

michael saylor

reklama

Ostrzeżenie o ryzyku Kryptowaluty oraz produkty lewarowe to bardzo ryzykowne istrumenty finansowe, mogące spowodować szybką utratę kapitału.

Materiały opublikowane na tej stronie mają jedynie cel informacyjny i nie należy ich traktować jako porady inwestycyjnej (rekomendacji) w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 29 lipca 2005r. o obrocie instrumentami finansowymi. Nie są również doradztwem prawnym ani finansowym. Opracowania zamieszczone w serwisie Cryps.pl stanowią wyłącznie wyraz poglądów redakcji i użytkowników serwisu i nie powinny być interpretowane w inny sposób.

Niektóre artykuły opatrzone są odnośnikami do innych stron. Służy to uzupełnieniu przedstawionych informacji.
Niektóre jednak linki mają charakter afiliacyjny: prowadzą do oficjalnych stron producentów, na których można kupić opisywany produkt. Jeśli użytkownik dokona transakcji po kliknięciu w link, nasz serwis pobiera z tego tytułu prowizję. Nie wpływa to na finalną cenę produktu, a w niektórych przypadkach ją obniża. Portal CrypS.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści, które znajdują się na podlinkowanych stronach.